Oversat af Jens Leth Pedersen.


Ærede Parlamentsmedlem,

Hr. Distriktskommissær,

Den Ærede Borgmester for Jinja,

Formanden for det Lokale Råd,

Annette, Kurt, Søren og Simon,

Inviterede gæster,

Mine Damer og Herrer


Vi er samlet her i dag på Kiira Grundskole for at ære Thyge, som den 4. oktober 2005 mistede livet på den smukke men også svigefulde flod, Nilen, tæt herved. Han var bare 23 år gammel og havde formentlig et meget spændende liv foran sig. Det sluttede pludseligt, da den stærke og atletiske unge mand, sammen med sine venner, veloplagt og i godt humør, afprøvede et af de små strømfald blot nogle få meter fra bredden. En uforudsigelig stærk strøm trak Thyge i døden. Thyge blev offer for en helt usædvanlig og sjælden ulykke.

Tragedien blev også begyndelsen til et forløb, der har ladet nogle af os der er til stede, lære Thyges usædvanligt stærke familie at kende. Den måde de har klaret tragedien og den dybe sorg ved tabet af en søn og bror er virkelig enestående og fortjener at nævnes her.

Umiddelbart efter at have modtaget den sørgelige meddelelse om at Thyge var forsvundet, og fuld bevidste om eftersøgningens sandsynlige resultat, arrangerede de at tage til Jinja. Da de ankom til Entebbe vidste de, at Thyge var fundet druknet. Beskeden havde nået dem under en mellemlanding.

Familien fortæller at det har hjulpet dem meget at opleve roen og stilheden på det sted hvor Thyge druknede og at de bogstaveligt kan se stedet fra deres bungalow på Nile Resort. Mødet med Thyges venner fra turen, med de mange mennesker fra Bujagali og Jinja, som gjorde alt hvad de kunne i eftersøgningen efter Thyge, og det faktum at de fik ro til at bearbejde tragedien ved at tale sammen og hele tiden minde hinanden om de gode minder fra Thyges begivenhedsrige liv, har hjulpet meget til at hele og klare tragedien. Som udenforstående fik vi lov til at lytte med og til at dele minderne om Thyge med familien.

Og vi lærte om en ung mand med en jernvilje til at udforske, både verden og sig selv. Alle udfordringer skulle afprøves: gymnastik, svømning, dykning, at stå på ski, bjergbestigning og river rafting. Hans nysgerrighed var lige så grænseløs. Hvor end han kom, ville han lære sig alt om det lokale samfund og om levebetingelserne for de mennesker han mødte. Han dokumenterede alt med sin dagbog og sit kamera. Selv om opholdet i Bujagali kun havde været kortvarigt, havde han allerede undersøg området og havde besluttet at give noget tilbage til det samfund, han have udnyttet med sine behov for viden.

Hans tragiske død afskar ham fra at gøre det, men hans helt usædvanlige familie besluttede på stedet, for 16 måneder siden, at de ville opfylde hans løfte. De bad deltagerne ved Thyges begravelse om at de i stedet for blomster til graven indsatte penge på en særlig bankkonto med navnet: Thyges skoleprojekt i Uganda. Thyges mange venner og familie rettede sig ikke særligt godt efter ønsket, for selv om de bidrog flot til skoleprojektet så købte og bragte de også blomster til begravelsen!

Og her står vi så. Resultatet af det alt sammen er Thyge Hall – en ny biblioteksbygning her på Kiira Grundskole. Familiemedlemmer kom sidste sommer tilbage til Uganda for at forberede projektet og de er her igen nu for den officielle indvielse. Men ikke bare for det. Thyges ældre bror, der ligner Thyge så meget – både af udseende og af sind – forbliver sammen med en ven i Kiira i nogle uger som lærer-praktikanter, som del af deres uddannelse i Danmark til lærer.

Det er Thyges tragiske død der har udløst dette lille mirakel. Vi bør alle være taknemmelige over, at skæbnen har ladet os være deltagere i dette foretagende. At vi har fået lov til at lære en usædvanlig og enestående familie med en sjælden indre styrke at kende.

Lad os ære Thyges minde.

Tak.


Efter indvielsen samledes vi (os danskere) på vores hotel - Jinja Nile Resort - Hotel

Efter indvielsen.
Tilbage på Jinja nile Resort hotel hygger vi os - her Simon sammen med Stig Barlyng, ambassadøren.
Rundt om bordet -
Søren sammen med Tyge Korsgaard, der er ansat ved Den Danske Ambassade i Uganda.
Primus motor
Anita Jûrz har sammen med Tyge Korsgaard arbejdet meget med vores skoleprojekt.
Rundt om bordet.
Dejligt at mødes om en Nile special - ØL - og tale om alle oplevelser og indtryk fra eftermiddagen.
Jette og Christine.
Kurt har taget billeder af os alle, da vi er kommet tilbage på hotellet og får en Nile Speciel - det er bare en rigtig go' øl.
Hilsen fra Toldne Efterskole
Simon og Christine havde været i praktik på Toldne Efterskole og havde fået penge og et billede med til indvielsen af Thyges Hall.